У «ДНР» замислилися: як пояснити людям, за що їм усе це. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня окупаційна влада Донбасу визнала, що жителі «ДНР/ЛНР», особливо окупованих після 2022 року районів, м'яко кажучи, не повною мірою відчувають радість «визволення» і приходу «русского мира». На них не діє міф про те, що десять років вбивається в голови старих «новых русских» і що після 2014 року до влади в Україні прийшли фашисти, які розв'язали терор проти жителів Донбасу. До початку «СВО» умовні маріупольці жили в «нацистській Україні» і ніякого терору на собі не відчували. Зате з початком «СВО» багато хто з них втратив своїх рідних і близьких, дах над головою і майно. Тож сепаратистська пропаганда замислилася, як посилити інформаційну політику і пояснити несвідомим громадянам, що все в них добре, а буде ще краще....

Школа «нових російських» пропагандистів

Отже, ватажок «ДНР» Денис Пушилін раптом помітив, що «якщо раніше не можна було навіть міркувати про проведення відновлювальних робіт у деяких районах, то зараз люди обґрунтовано ставлять запитання на цю тему».

«Ми бачимо ті проблеми, що в нас є. І ми бачимо, скільки зусиль докладається не тільки нашими відомствами, а й регіонами-шефами. Але для людей не вистачає інформації...», - поскаржився він. 

Тож не дивно, що «старший брат» із готовністю запропонував розкрити над окупованими територіями України інформаційну парасольку. Так, у Ростовській області буде проведено журналістський фестиваль «АСТРА 2024», який організовує якийсь Фонд розвитку нових медіа. «Офіційні» ЗМІ окупованого Донбасу - Донецьке агентство новин і Луганський інформаційний центр - стали інформаційними партнерами заходу.  

«Наприкінці листопада на донській землі зберуться найкращі представники тележурналістики ДНР, ЛНР, Херсонської та Запорізької областей, а також федеральні експерти в галузі ЗМІ, волонтери, спеціальні гості фестивалю та студенти профільних факультетів вишів». Учасники фестивалю зможуть обмінятися досвідом, побачити, як розвивається російська журналістика і побувати на майстер-класах досвідчених журналістів і медіафахівців з інших регіонів Росії», - так анонсується цей тренінг для представників медіа “нових регіонів”.

Лікар сказав: «У морг»

Але, як з'ясовується, в інформаційному полі окупованого Донбасу ще збереглися автори зразка 2014 року, які змушені називати речі своїми іменами. Так колишній горлівський лікар, нині військовий медик «ДНР» Юрій Євич, вірний соратник російського диверсанта Ігоря Гіркіна, вибухнув черговим викривальним інтерв'ю, яке широко розійшлося в Мережі.

Пропагандист достатнього мракобісного «Царьграда» поцікавився, чи можлива в зоні «СВО» ротація мобілізованих на контрактників із тилових частин ЗС РФ. Остаточний діагноз лікаря виявився невтішним. «Хто сказав, що контрактники-тиловики, які висиджують собі пенсію, є досвідченими бійцями? У тилу сидять ті, хто зумів відмазатися від мобілізації. Наскільки наш контрактник був підготовлений до бойових дій, показав 2022 рік. Колони покинутої техніки, купа полонених і сотні рапортів про звільнення. Мені відомо, що в одній тільки бригаді було подано 700 рапортів. Ті контрактники, які зараз у тилу сидять, ще гірші, ніж контингент зразка 2022 року», - мимохідь дискредитував він російську армію.

Не підтвердив він і бравурні заяви Путіна і його свити про те, що охочі служити за контрактом рядами і колонами штурмують військкомати. «Навіть за виплату в мільйон з гаком рублів зараз йде служити набагато менше, ніж треба. А в добровольчі загони, які не від Міністерства оборони, де виплат великих немає, зате є командири-професіонали і справжнє братерство, потік узагалі припинився», - засмучується Євич.

Резервів у російської армії немає, - упевнений він. З цієї причини затягується наступ окупаційних військ на Донецькому напрямку. «Ціною втрат зараз наші хлопці наступають, і ми в цих боях втрачаємо найбільш вмотивовані та підготовлені кадри. При цьому противник дуже спокійно дивиться на наш наступ, тому що бачить відсутність у нас резервів. Ну, взяв ти один населений пункт, взяв другий...», - не вірить він у швидке “звільнення” Донецької області.

Песимізм доктора поділяє популярний Z-блогер під ніком Alex Parker Returns. «У результаті контратак (ЗСУ - «ОстроВ») знову змогли прорватися в центр селища Нью-Йорк і закріпитися там. Стратегія швидкого просування до Покровська повністю провалилася. Як завжди, все вперлося в резерви і групи закріплення, яких не виявилося, і все рухнуло».

«У Нью-Йорку (Новгородському) контратаки ЗСУ досить серйозні, дані об'єктивного контролю свідчать, що противнику знову вдалося прорватися в центр населеного пункту. У Селидовому ЗСУ внаслідок контратак витіснили ЗС РФ із позицій у місті.  Звісно, катастрофою це не є, але... доведеться забути про взяття наступних міст Червоноармійської агломерації без руйнувань - противник перетворює на вузли оборони всі можливі райони та будівлі. Тож бої... будуть довгими. Можливо, меншими, ніж за Бахмут, але, напевно, майже такими самими, як під час штурму Авдіївки в активній стадії», - резюмує автор ТК “Zаписки Vетерана”.   

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті